Vier jaar versnellen
Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download
Versnellingsplan | Pilot Studentmobiliteit
Studenten moeten zich met een klik op de knop kunnen inschrijven voor vakken bij andere instellingen. Dat is een van de ambities van de zone Flexibilisering. Om die ambitie te realiseren, werkt de zone aan de pilot Studentmobiliteit.
In de pilot werkt de zone samen met SURF, dat de technische infrastructuur voor de pilot ontwerpt en ontwikkelt, en een consortium van de Universiteit Utrecht, Wageningen University&Research en TU Eindhoven, waar studenten zich vanaf 2021 kunnen inschrijven voor de vakken die de universiteiten gezamenlijk ter beschikking stellen. Vanaf dat moment kunnen studenten van de WUR zich dus met een klik op de knop aanmelden voor een vak bij de TU/e of UU en andersom. Op termijn moet dit mogelijk worden voor alle instellingen.
Het project wordt geleid door Ulrike Wild, een van de aanvoerders van de zone Flexibilisering. Met de pilot hoopt de zone concepten te realiseren waar al langer over wordt gepraat binnen het hoger onderwijs. Ulrike: “We denken dat het in de toekomst niet meer vanzelfsprekend is dat een student maar bij één instelling studeert, zoals we ook illustreren in onze studentroute ‘Buiten de gebaande paden’. We verwachten dat het de norm wordt dat studenten ook vakken en onderwijseenheden bij anderen instellingen volgen. Dat kan overigens nu al, maar het levert een enorme administratieve uitdaging op.”
In de startfase van de pilot gaan ze bij instellingen op zoek naar vakken waar een samenwerking logisch is en waar studenten van de drie instellingen interesse in hebben. Dit resulteert in een portfolio dat steeds verder uitgebreid kan worden. Daarvoor is het noodzakelijk dat gegevens over onderwijsaanbod van instellingen op een goede manier uitgewisseld kunnen worden.
Een van de aspecten die nodig zijn om studentmobiliteit te realiseren is het beter uitwisselen van onderwijsaanbod-data. SURF werkt samen met de instellingen om te onderzoeken in verschillende proofs of concept hoe ze data uit verschillende onderwijssystemen, zoals een studentinformatiesysteem (SIS) en een roosterapplicatie, kunnen ontsluiten met behulp van technische standaarden en door processen te standaardiseren. Het doel is dat instellingen hun onderwijsaanbod geautomatiseerd en transparant kunnen presenteren aan studenten, die dan eenvoudig vakken van verschillende instellingen kunnen volgen.
Momenteel bouwt SURF aan de technische infrastructuur om deze mobiliteit en dus de pilot mogelijk te maken. SURF gebruikt hiervoor onder andere eduID. Daarmee wil SURF dat studenten in de toekomst tijdens en na hun studie eenvoudig en veilig kunnen inloggen bij elke onderwijsinstelling in Nederland. Daarvoor ontwikkelt SURF een veilige en betrouwbare architectuur, in nauw overleg met de instellingen en belangrijke stakeholders als het ministerie van OCW en Studielink. In 2020 willen ze een eerste versie van eduID beschikbaar maken om samen met studenten en instellingen ervaring op te doen. Om dit te bereiken voert SURF verschillende pilots uit.
eduID is meer dan een studentnummer. Het is een voorziening die gekoppeld is aan een persoon. Dit in tegenstelling tot het huidige studentnummer, dat gekoppeld is aan een instelling. Studenten, en niet langer de instellingen, hebben regie over (persoons)gegevens, gevolgde vakken en cijfers. In het eduID-project ontwikkelt SURF één digitale identiteit voor studenten in Nederland. Met dit eduID is een student bekend bij de eigen instelling, maar hij kan het ook gebruiken om zich te identificeren bij een andere instelling of om toestemming te geven om gegevens te delen tussen instellingen. Maar wat is het precies en waarom hebben we het nodig?
Een digitale studentidentiteit leeft nu alleen binnen de eigen instelling. Voor en na de studie of voor andere instellingen heeft de identiteit geen betekenis. Om flexibilisering en een leven lang ontwikkelen aan te jagen, zoeken we een alternatief. Met eduID zorgen we voor een digitale studentidentiteit over de grenzen van een onderwijsinstelling heen, wat ook de toegang tot administratieve- en onderwijsprocessen aanzienlijk eenvoudiger maakt. Je kunt het zien als een DigiD voor het onderwijs.
In de one-pager leggen we je in een notendop uit wat de pilot Studentmobiliteit inhoudt.
Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download
Hoe evidence-informed innoveren de kans op succesvolle onderwijsinnovaties vergroot Energietransitie, klimaat, digitalisering, diversiteit en inclusie. Zomaar een greep uit de
Steeds meer docenten maken, delen en hergebruiken open leermaterialen. In veel gevallen start dit met een project, al dan niet
VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies