Zone-docentprofessionalisering

Toolkit Blend je onderwijs

Blended leren. Een concept dat in onderwijsland hoog op de agenda staat. Ben je binnen je instelling bezig met blended leren? Dan weet je als geen ander dat het een omvangrijke en complexe taak is, die op verschillende
niveaus om actie vraagt. Een taak voor docenten, maar ook voor
ondersteuners en managers. Een echte 
team effort, dus.

Om hierbij te ondersteunen, ontwikkelde de zone Faciliteren en professionaliseren van docenten de
toolkit ‘Blend je onderwijs’, 
met daarin concrete handvatten en hulpmiddelen voor de praktijk – 
voor het ontwerpen en implementeren van blended leren.
Van werkvormen voor het ontwikkelen van een visie op
blended leren tot geprekskaarten voor de activerende blend.

 

Tookit-Blend-je-onderwijs-afb

Voor wie?

De toolkit is ontwikkeld om jou als docent, ondersteuner of manager goed op weg te helpen. Wat er precies voor jou in de toolkit zit? Bekijk de video’s en kom erachter. We vertellen je hierin per doelgroep meer over de toolkit. 

Video afspelen

Docent

Video afspelen

Ondersteuner

Video afspelen

Manager

Leeswijzer en routeplanner

Wil je aan de slag met de toolkit? Download dan de leeswijzer en bekijk de onderstaande routeplanners voordat je van start gaat. Ze helpen je met navigeren door de toolkit.

Inhoud van de toolkit

De toolkit bevat tientallen producten verdeeld over 15 onderwerpen. Je kunt deze in één keer downloaden, of los aan de slag gaan met de producten. 

Producten toolkit

1. Gedeelde taal

Dit product is bedoeld om met docenten(teams) gedeelde taal te creëren rondom blended leren. Het bestaat uit een poster, verschillende gesprekskaarten en een workshop. De poster staat op zichzelf en kan bijvoorbeeld worden opgehangen in een teamkamer. De gesprekskaarten zijn onderdeel van de workshop. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.  

2. Visie ontwikkeling

Dit product bevat een concrete werkvormen om te werken aan een visie op onderwijs. Deze werkvormen richten zich op het expliciteren van de onderliggende kernwaarden en hoe die zich vertalen naar de praktijk. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.  

3. Beginnen met blended leren

Dit product is bedoeld om docenten(teams) snel op weg te helpen. Het product bevat drie werkbladen die ondersteunen bij het bepalen van de beste aanvliegroute, het prioriteren van bepaalde cursus- of curriculumonderdelen en het checken of er aan alle contextuele factoren is gedacht. Daarnaast bevat dit product twee aanvullende Powerpoint werkbladen. Gebruikers kunnen hun herontwerp zo gemakkelijk voorbereiden én uitwerken. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.

4. Ontwerpmethodieken

Het ontwerpen van blended leren is een uitdagende taak. Om docenten(teams) te ondersteunen zijn er in de loop der tijd verschillende ontwerpmethodieken ontwikkeld. Dit product bestaat uit een overzichtelijke infographic die is opgezet als een tabel. In de tabel staat een overzicht van de meest gangbare ontwerpmethodieken en hun kenmerken. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.  

5. Gesprekskaarten voor de activerende blend

Met de gesprekskaarten in dit product kunnen docenten, managers en ondersteuners een constructieve dialoog aangaan over een activerende blend binnen een curriculum. Het gaat onder meer over visie en beleid, leiderschap, professionalisering en faciliteiten. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

6. Socialiseren bij blended leren

Goede socialisering is essentieel bij blended leren. Het hangt samen met studiegedrag, welzijn en je ergens thuis voelen. Dit product bevat verschillende routeplanners met concrete handvatten om socialisering binnen je cursus of programma vorm te geven. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.  

7. Aan de slag met activerende werkvormen

Om het zweet op de juiste rug te laten stromen, is het zaak om als docent goed na te denken over de werkvormen die je gaat inzetten. Maar hoe kies je een geschikte werkvorm? En welke inspirerende voorbeelden zijn er? Dit product bevat zowel een stappenplan om zelf een werkvorm te bedenken of een geschikte werkvorm te kiezen, alsook een overzicht met inspirerende voorbeelden. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.  

8. Ontwerpen van innovatieve ruimtes

Het resultaat van een blended herontwerp leidt vaak tot een sterkere behoefte aan innovatieve onderwijsruimtes. Met behulp van de kaarten uit dit product, kan je snel tot een werkbaar prototype komen. Het werkt het best in duo’s, en bij voorkeur in samenwerking tussen docenten, studenten en ondersteunende diensten (logistiek en/of facilitair). Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

9. Inventarisatie en selectie instrument onderwijsruimtes

Om snel de juiste ruimte te vinden die past bij het beoogde onderwijs ontwerp, is het van belang om inzicht te hebben in de beschikbare onderwijsruimtes. Het instrument uit dit product ondersteunt hierbij. Het kan zodoende zowel door ondersteunende diensten, zoals roosteraars, als ook docenten, worden gebruikt. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

10. Scoringsinstrument onderwijsruimtes

Het instrument in dit product is bedoeld om specifieke onderwijsruimtes te scoren aan de hand van verschillende criteria, zoals inrichting, kleurgebruik, afstemming met de onderwijsvisie en nog veel meer. Het instrument leent zich uitstekend om als basis te gebruiken voor een campusbrede visie op de fysieke leeromgeving en in hoeverre die op dat moment ook haalbaar is in de beschikbare onderwijsruimtes. Het geeft snel inzicht in welke aspecten verbetering behoeven. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

11. Digitale leeromgeving

De digitale leeromgeving – en met name de inrichting daarvan – speelt een hoofdrol bij de uitvoer van blended leren. Vaak wordt de digitale leeromgeving echter niet ten volste benut. In dit product staan daarom concrete handvatten om tot een volwaardige inrichting te komen die aanzet tot leren. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

12. Van doel, naar tool

Het landschap van beschikbare tools is enorm. Vaak zien docenten door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is het soms lastig om in te schatten of een tool precies goed voldoet aan de wensen. Dit product biedt daarom een handige rubriek om tools te scoren op bruikbaarheid. Daarnaast zijn er links opgenomen naar handige bronnen. Download de instructie via de downloadknop hieronder.  

13. Voorbeelden van blended leren

Goed voorbeeld doet volgen. In dit handige overzicht staan daarom veel inspirerende voorbeelden van blended leren in de praktijk. Daarnaast wordt uiteengezet hoe je binnen de eigen instelling goede voorbeelden kan verzamelen. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

14. Implementatie: aanzet tot een actieplan

Waar moet je aan denken als je blended leren gaat implementeren op instellingsniveau? Deze workshop, die vooral gericht is op de manager en ondersteuner, biedt snel inzicht in de randvoorwaarden die een rol spelen bij de implementatie van blended leren. De workshop is opgezet als discussiesessie aan de hand van een concrete zelfscan om de eigen instelling in kaart te brengen. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.   

15. Verander- en/of implementatiestrategieën

Er bestaan verschillende strategieën om een verandering en/of implementatieproject aan te vliegen. Deze praatplaten bieden een overzicht van aanvliegroutes om docenten te stimuleren bij de implementatie van blended leren. Deze routes worden aangevuld met voorbeelden vanuit de praktijk. Download alle onderdelen van dit product via de downloadknop hieronder.     

De toolkit downloaden

Je kunt via de knop hiernaast de leeswijzer en alle producten uit de toolkit in één keer downloaden.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Strategie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Strategie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier over onze Coookies