Aanmelden Hackathon AI

Zone Docentprofessionalisering

Meld je aan voor Hackathon AI in het hoger onderwijs

Ben je geïnteresseerd in Artificiële Intelligentie en het hoger onderwijs? Op 17 & 18 juni daagt de zone Faciliteren en professionaliseren van docenten je uit voor de Hackathon AI in het hoger onderwijs.

In teamverband bedenk je een AI-oplossing voor een casus in het hoger onderwijs. Stel een team samen van docenten, studenten en andere geïnteresseerden (6-8 personen) en meld je aan! De Hackathon wordt georganiseerd in samenwerking met de SURF SIG AI in Education en de Nederlandse AI Coalitie.

Aanmelden

Voor de aanmeldingen vragen we je bijgevoegde aanmeldingsformulier (Excel-sheet) zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 6 juni 23:59, ingevuld te retourneren naar Egbert Neels (egbert@reflectacademy.nl). We hebben plaats voor maximaal 10 teams. Toelating vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Download het aanmeldingsformulier hier

Hackathon AI in het hoger onderwijs

Tijdens de hackathon werk je samen met je team aan het realiseren van een AI-oplossing voor een casus in het hoger onderwijs, die we bij de start van de hackathon zullen onthullen.

Samen denken jullie na over de benadering van het probleem, en gaan jullie aan de slag met het ontwerpen van een proof-of-concept: Een prototype waarvan de functionaliteit overtuigend gedemonstreerd kan worden. Daarvoor gebruiken we de volgende software:

 • Python 3.8 (pip3 install package manager)
 • Keras
 • TensorFlow 2
 • PyTorch 1.8.1
 • Scikit-learn

Tijdens de hackathon worden jullie ondersteund door Jedi’s: Experts die ervaring hebben met de gebruikte software, en helpen om de eerste stappen te zetten in de realisatie van jullie idee.

Op 18 juni om 11:00 geven de teams een presentatie waarin zij hun idee en proof-of-concept presenteren, en kort reflecteren op de gemaakte keuzes en de ethische overwegingen van hun AI-applicatie. De presentaties worden beluisterd door een deskundige jury, die een winnaar aan zal wijzen. Het winnende team wordt uitgenodigd om het idee te presenteren tijdens de bijeenkomst van de Nationale AI Coalitie op 29 juni 2021.

Samenstelling van het team

De hackathon richt zich op docenten, studenten en andere geïnteresseerden uit het hoger onderwijs. Teams bestaan bij voorkeur uit 6 – 8 personen. We adviseren om ervoor te zorgen dat in een team deelnemers met verschillende expertises aanwezig zijn. Zorg in ieder geval voor:

 • Aanwezigheid van minimaal één deelnemer met affiniteit met en kennis van (het geven of ontwerpen van) het onderwijs.
 • Aanwezigheid van minimaal één deelnemer met affiniteit met het ontwikkelen van digitale toepassingen.

Voorbereiding op de hackathon

Hoewel voorkennis over Artificiële Intelligentie niet noodzakelijk is voor deelname aan de hackathon is het gewenst dat de deelnemers bekend zijn met enkele basisprincipes. We bieden daarom een voorbereidingsmodule aan die je in de gelegenheid stelt je voorafgaand aan de hackathon te verdiepen in de materie. Het doorlopen van de volledige module duurt ongeveer 3 uur. Heb je ervaring met AI? Dan bestudeer je alleen de delen die noodzakelijk zijn voor de hackathon, wat ongeveer 40 minuten tijdinvestering vraagt.

De link naar de voorbereidingsmodule zal na inschrijving worden gedeeld.

Praktische zaken

 • De hackathon vindt online plaats op 17 juni (13:00 – 21:00) & 18 juni (9:00 – 13:00). Het is belangrijk dat alle deelnemers binnen die tijden (grotendeels) aanwezig kunnen zijn.
 • De voertaal tijdens de hackathon is Nederlands. Engelstalige deelnemers zijn van harte welkom, maar we adviseren dat in ieder team ten minste één persoon aanwezig is die Nederlands spreekt.
 • Omdat we ’s avonds doorwerken wordt aan de deelnemende teams een ‘pizzabudget’ aangeboden. Per team kan een declaratieformulier worden ingediend voor maximaal € 15,- per deelnemer t.b.v. een maaltijd naar keuze.
 • Een deel van het programma is nog in ontwikkeling. Het is daarom denkbaar dat aan het voorgaande nog kleine wijzigingen optreden. We zullen de ingeschreven teams hier zo nodig over inlichten. Verdere informatie over deelname aan de hackaton, zoals de link naar de plenaire sessie, volgt in de komende weken.

We zien ernaar uit om je team te mogen verwelkomen. Heb je naar aanleiding van het voorgaande vragen? Stel ze dan d.m.v. een mail te versturen naar  egbert@reflectacademy.nl.