Blog

Communityplatforms voor het hoger onderwijs

5 december 2019 Versnellingsplan
Blog

Communityplatforms voor hoger onderwijs

Ik kom zojuist van de SURF Onderwijsdagen, en man, wat heb ik een goeie dag gehad! Sommigen zullen misschien zeggen dat ik overdrijf, maar als medezeggenschapper met passie voor de ontwikkeling van het onderwijs, was ik enorm onder de indruk. En het kind in mij is ook blij.

Er was een aantal thema’s te vinden in de zaal. Om een paar van de grote lijnen te noemen: flexibilisering van het onderwijs, werk- en tijdbesparende innovaties, en communityplatforms. Wat mij vooral raakte was hoe leuk en creatief alles, werkelijk alles, eruit zag. Je kon zien dat dit evenement met passie gebouwd was. Het was kleurrijk, met allerlei uniek uitziende opstelling die vooral ook heel duidelijk waren over het product en waarom het goed is.

Als centrale medezeggenschapper ben ik op de hoogte van de grootste problemen die er momenteel bestaan op mijn universiteit -en ook een beetje op de universiteit in het algemeen. En een van de dingen die er mist is een gevoel van verbondenheid en community. En dat komt onder andere door het heel praktische feit dat er geen communityplatform dat iedereen met elkaar verbindt.

Ik kwam een stel jongemannen tegen die precies de oplossing aanboden voor problemen waar ik met mederaadsleden al maanden over in gesprek was: een community app. Een heel simpele maar innovatieve app (en potentieel ook website) waar verenigingen en universiteitsdiensten een eigen pagina krijgen. Alle evenementen die er momenteel en binnenkort zijn op de uni, zijn hier te vinden. Ook zijn er unieke functies zoals de bustijden rondom de uni en bijvoorbeeld het dagelijkse menu van de cafetaria. Verder is de app te gebruiken voor gemakkelijke chat-communicatie tussen studenten en docenten, en tussen docenten onderling. Verlaagt de drempel -en de hoeveelheid emails.

Dit simpele lijstje met functies zou bij ons op de VU Amsterdam al een heleboel problemen oplossen en de potentie die er is katalyseren, waardoor dingen veel meer in beweging kunnen komen.

En dit is maar een van de vele mooie dingen die ik zag op de SURF Onderwijsdagen!

 

Auteur: Benjamin de Vries, Algemeen Raadslid, Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie

Deel deze pagina