Vraagbaak Online Onderwijs

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Coördinatie expertise online onderwijs: Vraagbaak Online Onderwijs

Nu alle hogescholen en universiteiten hebben besloten om de komende weken geen onderwijs op locatie te geven als gevolg van de coronacrisis, is er een grote vraag naar expertise en faciliteiten op het gebied van online onderwijs. Veel instellingen hebben zelf expertise en faciliteiten, maar de schaal waarop hier de komende tijd gebruik van gemaakt moet worden is veel groter dan gebruikelijk.

De VSNUVereniging HogescholenSURF en het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT hebben daarom besloten om de krachten te bundelen en een landelijk coördinatiepunt te vormen voor kennisuitwisseling en ondersteuning: Vraagbaak Online Onderwijs.

We werken hierin samen met de Universiteit van Nederland die technische faciliteiten beschikbaar heeft voor opname of streaming van online hoorcolleges en werkgroepen. Met dit initiatief hopen we de beschikbare expertise en faciliteiten zo goed mogelijk te benutten de komende periode.

Wat kun je van ons verwachten?

  1. Het verzamelen en delen van expertise vindt plaats via SURF Communities. Iedereen in het hoger onderwijs kan gebruik maken van dit platform en hier zelf ook expertise delen. Deze tijdelijke community heet ‘Vraagbaak Online Onderwijs’ en is hier te vinden.
  2. We zullen vanuit een coördinatieteam redactie voeren op bovenstaand platform en zelf content creëren die nuttig is de komende tijd. Denk daarbij aan handleidingen, tips & tricks en webinars over online onderwijs. Het coördinatieteam bestaat uit Annette Peet (SURF), Marian Kat-de Jong (Versnellingsteam Docentprofessionalisering) en Johanna de Groot (SURF/ Versnellingsplan). Vanuit het coördinatieteam zijn er contacten met veel Special Interest Groups en instellingen die specifieke expertise bieden.

Interessante links

Naast de Vraagbaak Online Onderwijs, kunnen de volgende links ook interessant zijn.

Zo schreef Marian Kat-de Jong, verbinder van de zone Docentprofessionalisering, een blog over de huidige ontwikkelingen: “Hoe ondersteun je docenten bij het snel overschakelen naar online onderwijs?” Die lees je *hier*.

Avans Hogeschool gaf een magazine uit over online onderwijs. Het magazine lees je hier.

Zac Woolfitt van Hogeschool InHolland schreef een artikel op SURF Communities over ‘Moving your university online.’

Er wordt een overzicht bijgehouden van ‘remote teaching resources’ door Daniel Stanford van DePaul University’s Center for Teaching and Learning. Dat overzicht vind je hier.

De Jonge Academie in België organiseert een crowdsourcing #YAtelework campagne op Twitter: “Share your experiences and best practices on coping with the new challenges in academia due to #COVID19: education at a distance, online meetings and social distancing guidelines.”

Volg op Twitter #covidcampus om tips en tricks te delen over remote teaching. De VSNU werkt met de #connectuniversitiesnl voor het delen van ervaringen en expertise op universiteiten in Nederland.


Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Publicatie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze