1 juni 2021

Maand van AI in het onderwijs

Juni is de Maand van AI in het onderwijs. Duik in de wereld van AI met diverse webinars, hackatons en lezingen. 

We hebben het afgelopen anderhalf jaar digitalisering in het onderwijs noodgedwongen stevig omarmd. Binnen die digitalisering zien we ook de opkomst van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs. We roepen daarom samen met de special interest group AI in education, SURF en de Nederlandse AI coalitie werkgroep onderwijs de maand juni uit tot Maand van AI in het Onderwijs. Wil jij je eigen event aanmelden? Dat kan!

Meld je event aan

Blogs

Events

De Maand van AI staat in het teken van verschillende events. Zie hieronder een overzicht.

Visie op de inzet van AI in het onderwijs

 • Wanneer: 4 juni 2021 van 11.00 – 12.00 uur
 • Organiserende organisatie: SIG AI in Education
 • Contactpersoon: Ageeth Lindner

Hoe ziet het onderwijs met inzet van AI-technologie er in de toekomst uit? Op welke manier zal de inzet van AI de onderwijskwaliteit verbeteren en welke activiteiten ontplooien we daartoe als SIG? Tijdens deze bijeenkomst presenteren we de visie van de SIG op AI in het onderwijs en gaan we met de aanwezigen in gesprek hoe we met deze visie kunnen helpen om meer aandacht te krijgen voor AI in het onderwijs binnen de eigen instelling.

Schrijf je in

 

Digital education for a strong recovery: A forward look (EN)

 • Wanneer: 8 – 10 juni 2021
 • Organisatie: OECD Centre for Educational Research and Innovation (CERI)

Digitalisering transformeert de maatschappij en schept daarbij nieuwe kansen voor het verbeteren van onderwijs in het klaslokaal en het managen van onderwijssystemen. De COVID-19 pandemie heeft dit alles versneld. Tijdens deze conferentie worden ontwikkelingen in onderwijstechnologie op basis van AI, robotica en de blockchain uitgelicht. Ook is het een start van dialoog tussen beleidsmakers, onderwijskundigen, en de industrie.

Schrijf je in

 

Officiële opening Maand van AI in het onderwijs:

 • Wanneer: 9 juni 2021 om 11.00 uur

Op 9 juni om openen we de maand van AI officieel met onder andere Ron Augustus (chief innovation officer van SURF) en Jeroen Visscher en Inge Molenaar van de Nederlandse AI coalitie werkgroep Onderwijs.

Schrijf je in

 

De impact van een AI-oplossing beoordelen (met een rouwrobot als voorbeeld!)

 • Wanneer: 14 juni 2021 van 15.00 – 16.00 uur
 • Organiserende organisatie: Fontys hogescholen

Fontys Hogescholen ontwikkelde een gratis, open, online tool die helpt om de impact van een technologie te beoordelen. Daarna helpt de tool om je bewust te maken van het belang van deze impact en je eigen verhouding tot technologie. Tijdens dit webinar gaan we met de tool aan de slag aan de hand van een controversieel voorbeeld: een AI-rouwrobot.

Schrijf je in

 

Hackathon Artificiële Intelligentie in het hoger onderwijs

 • Wanneer: 17 juni 13.00-17.00 uur (avond facultatief) & 18 juni 09.00- 13.00 uur
 • Organiserende organisatie: SIG AI in Education, Versnellingsplan en de Nederlandse AI Coalitie
 • Contactpersoon: Duuk Baten

Tijdens deze Hackaton worden teams van docenten, studenten en andere betrokkenen worden uitgedaagd een AI-oplossing te bedenken voor een casus in het hoger onderwijs, die bij aanvang van de hackathon gepresenteerd wordt. Geïnteresseerd? Maak gebruik van de vooraanmelding om meer informatie te ontvangen.

Meer informatie en inschrijven

 

Industry event of AIED2021 (EN)

 • Wanneer: 17 juni 2021 13.00 – 15.00 uur

The Artificial Intelligence in Education is  the 22nd education of an International academic conference in which researchers present innovative research into intelligent system for education. The industry and innovation track aims to connect research industry and educational practice. Intelligent, adaptive learning technologies that implement recent advances from AI are becoming more widespread in real-world use. However, there are still challenges in leveraging educational applications to the innovative techniques used in AIED research. In this session we aim between research and industry to bridge this gap.

Schrijf je in

 

Mind the Gap: AIED for Equity and Inclusion

 • Wanneer: 14 – 18 juni
 • Organiserende organisatie: Artificial Intelligence in Education Society & Universiteit Utrecht

Dit jaar co-organiseert de Universiteit Utrecht het internationale Artificial Intelligence in Education congress. Gedurende dit congres wordt er gereflecteerd op de uitdagingen van gelijkheid en diversiteit in onderwijstools en algoritmes.

Dit is een extern georganiseerd evenement en heeft een betaalde inschrijving.

Schrijf je in

 

Ethische overwegingen rondom inzet AI in het onderwijs

 • Wanneer: 25 juni 2021 van 11.00 – 12.00 uur
 • Organiserende organisatie: SIG AI in Education
 • Contactpersoon: Wilco te Winkel

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de verschillende ethische perspectieven en beschikbare methoden en technieken waarmee toepassingen van AI in het onderwijs kunnen worden beoordeeld. Vervolgens passen we deze inzichten toe op concrete vraagstukken die spelen binnen de instelling. Met de aanwezigen willen we bespreken of de geselecteerde perspectieven en methoden hen kunnen helpen bij concrete vraagstukken in hun instelling.

Schrijf je in

 

NLAIC: Sluit aan bij een open sessie van de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie

 • Wanneer: 29 juni 2021 van 13.00 – 14.00 uur
 • Organiserende organisatie: Nederlandse AI Coalitie (NLAIC)

Het leidt geen twijfel dat Artificial Intelligence (AI) ook het onderwijs gaat veranderen. AI heeft een enorme potentie om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Maar hoe benutten we deze kansen voor alle groepen in de onderwijsketen? En hoe houden we oog voor de maatschappelijke en sociale aspecten van AI? Met die vraag gaat de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie aan de slag.

In deze open werkgroep sessie wordt de werkgroep opengesteld voor gasten en zal de NLAIC werkgroep vertellen over de pilot casussen waar aan wordt gewerkt.

Schrijf je in

 

Artificial Intelligence & Inequality in Education

 • Wanneer: 30 juni 2021 van 13.00 – 17.00 uur
 • Organiserende organisatie: LDE Centre for Education and Learning

Het nieuwe coronavirus heeft het Nederlandse onderwijssysteem op zijn grondvesten doen schudden. De overgang van universiteiten naar online onderwijs gedurende een landelijke lockdown heeft grote impact gehad. De ongelijkheid tussen studenten met verschillende achtergronden lijkt gegroeid te zijn. Het LDE Centre for Education and Learning onderzoekt de rol die artificiële intelligentie (AI) kan spelen in het beiden van gelijke kansen voor studenten met een kansarme achtergrond.

Schrijf je in

 


 

Aanmelden
 • Maand van AI in het onderwijs
 • 1 juni 2021
Direct aanmelden
Deel deze pagina