Terugblik: dit was de Toets2daagse
Op 6 en 7 december 2022 organiseerde de werkgroep Toetsen op afstand samen met de Special Interest Group Digitaal Toetsen en
Wil je binnen jouw onderwijsinstelling stappen zetten op het gebied van studiedata? En vind je het lastig om te bepalen waar je precies moet beginnen? De zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten heeft samen met het themateam data-ondersteund onderwijs van Doorpakken op digitalisering in oktober 2021 de Quickscan Studiedata ontwikkeld om je daarbij te helpen. Met behulp van feedback van verschillende instellingen is de quickscan in het afgelopen jaar verbeterd. Daarnaast is er een bijbehorende handreiking ontwikkeld die vanaf nu beschikbaar is.
De Quickscan Studiedata is een online vragenlijst die jou helpt om inzicht te krijgen in waar je instelling staat als het gaat om het benutten van studiedata. Ook geeft de scan aan waar er ruimte is om te groeien. Om binnen instellingen bewustwording te creëren over studiedata is er meer nodig dan simpelweg het invullen van een vragenlijst. Om dat proces beter in kaart te brengen is de handreiking Quickscan Studiedata ontwikkeld.
De handreiking biedt achtergrondinformatie over het volwassenheidsmodel waarop de Quickscan Studiedata is gebaseerd. Vervolgens worden er vier stappen voorgesteld om de scan optimaal te benutten. Hierbij worden specifieke acties, hulpmiddelen, kritische vragen en een gewenste uitkomst aangedragen. Ook wordt uitgelegd hoe je de quickscan-tool kunt gebruiken om de resultaten van je team te analyseren.
Na zorgvuldige gebruikerstesten en feedback van verschillende onderwijsinstellingen zijn er enkele verbeteringen toegepast in de quickscan. Daarnaast is de vragenlijst, naast Engels, nu ook beschikbaar in het Nederlands.
Wil je aan de slag met de Quickscan Studiedata? Klik dan hier en lees meer over de nieuwe handreiking en alle benodigde informatie om van start te gaan met studiedata binnen jouw instelling.
De Quickscan Studiedata is inhoudelijk ontwikkeld in samenwerking met Rogier van de Wetering van de Open Universiteit.
Foto van Markus Winkler via Unsplash
Deel deze pagina
Op 6 en 7 december 2022 organiseerde de werkgroep Toetsen op afstand samen met de Special Interest Group Digitaal Toetsen en
Van meer en kwalitatief goede reacties op cursusevaluaties tot het monitoren van de academische schrijfvaardigheid van studenten. Sinds oktober 2022
Stel je voor: je bent een EdTech startup gestart, maar weet niet zo goed hoe je verder moet gaan en
Dit artikel is geschreven door: Mira Buist-Zhuk, Hans Beldhuis, Susanne Täuber (Rijksuniversiteit Groningen) & Robert Schuwer (aanvoerder van de zone Leermaterialen).