Twee weken Vraagbaak Online Onderwijs, de highlights

Versnellingsplan-Onderwijsinnovatie-met-ICT

Vraagbaak Online Onderwijs nu twee weken live

Op donderdag 12 maart kondigden de hogescholen en universiteiten aan voorlopig geen fysiek onderwijs meer te geven. Alles in de strijd tegen het Coronavirus. Niet veel later kondigde het kabinet aan dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen niet meer zijn toegestaan, dus waren grote hoorcolleges zelfs verboden. Inmiddels zijn ook kleinere bijeenkomsten niet meer toegestaan tot 1 juni. Dit stelt de hogescholen en universiteiten de komende maanden voor een grote uitdaging. Maar, ze laten hun studenten natuurlijk niet in de steek en er wordt massaal gezocht naar manieren om online onderwijs te faciliteren, op afstand.

Krachten bundelen

De grote en acute roep om expertise en faciliteiten op het gebied van online onderwijs heeft ertoe geleid dat de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Vereniging Hogescholen (VH), SURF en het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT hebben besloten om de krachten te bundelen en een landelijk coördinatiepunt te vormen voor kennisuitwisseling en ondersteuning bij online onderwijs: de Vraagbaak Online Onderwijs. Deze online plek op SURF Communities biedt voor iedereen in het hoger onderwijs een platform om kennis op te halen en te delen. Met dit initiatief hopen de partners de beschikbare kennis en faciliteiten zo goed mogelijk te bij elkaar te brengen en te ontsluiten. De Vraagbaak is nu twee weken live. Hoe is het vergaan en wat zijn de highlights?

FAQ’s en dagelijks nieuwe artikelen

De Vraagbaak is voor en door de community, dus verschijnen er dagelijks nieuwe artikelen. Geen enkele instelling zit stil, zoals ook blijkt uit het overzicht van webpagina’s ter ondersteuning van docenten. Mooi ook om te zien dat veel instellingen deze informatie op hun site openbaar ter beschikking stellen om ook andere docenten op weg te helpen bij deze plotselinge omslag.

Daarnaast schrijven experts artikelen op de Vraagbaak. Bijvoorbeeld over hoe je open leermaterialen kan vinden, gebruiken en ook jouw aangepaste materiaal weer kan delen (zie hier). Maar ook over het gebruik van studiedata en privacy. Of wat dacht je van hoe Hong Kong University of Science and Technology de omslag heeft gemaakt?

Verder is er een basis is gelegd met verschillende FAQ’s, zowel in het Nederlands als het Engels. Daar vind je de meest gestelde vragen plus antwoord. Zo is er momenteel veel behoefte aan informatie over toetsing op afstand (klik hier voor de FAQ). Daarnaast zijn er FAQ’s over open leermaterialen, het inzetten van videosoftware en tools en goede voorbeelden uit binnen- en buitenland.

Deel deze pagina

Uitgelicht

De volgende projecten, publicaties en producten vind je wellicht ook interessant.
4-jaar-versnellen
Publicatie
Vier jaar versnellen

Eindpresentatie Versnellingsplan 2019-2022. Een overzicht van vier jaar versnellen. Download de presentatie via onderstaande knop. Download de presentatie hier Download

VP-De-glossy-van-het-Versnellingsplan
Publicatie
Glossy VP.

VP. is dé glossy van het Versnellingsplan. 4 jaar versnellen samengevat in 114 pagina’s interviews, portretten, reflecties en columns. Deze