Vacature: Onderwijskundig beleidsadviseur en ontwerper

Vacature

Onderwijskundig beleidsadviseur en ontwerper

Wil jij op het gebied van onderwijskundig onderzoek, onderwijsinnovatie, onderwijsstrategie en -beleid aan de slag? Werk je zelfstandig en resultaatgericht aan projecten? Ben je een flexibele teamspeler die gemakkelijk verbindingen legt met collega’s van het Versnellingsplan, onderwijsinstellingen en werkveld? Heb je aantoonbare ervaring (strekt tot aanbeveling) als onderwijskundige in het hoger onderwijs (wo en hbo)? Dan zoeken wij jou!

Voor de resterende duur van het Versnellingsplan (tot 31 december 2022) zijn wij per direct op zoek naar een onderwijskundig beleidsadviseur voor de zone ‘Aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren’ (0,6 fte).

 • Opleidingsniveau: hbo/wo
 • Locatie: Saxion Hogescholen locatie Enschede en SURF Utrecht
 • Aantal uur: 24 uur per week
 • Sluitingsdatum: Reageren kan tot en met 14 juni 2020

Over het Versnellingsplan

Met het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT werken 39 hogescholen en universiteiten aan de kansen die digitalisering het hoger onderwijs in Nederland biedt. De missie van het Versnellingsplan is om binnen de eigen instelling én in samenwerking met andere universiteiten en hogescholen substantiële stappen te zetten op het gebied van digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland. Het Versnellingsplan is een samenwerking van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Vereniging Hogescholen (VH) en SURF.

Het Versnellingsplan bestaat uit acht thema’s, ‘zones’ genoemd, waarin deelnemers van hogescholen en universiteiten samenwerken aan landelijke vraagstukken en aan versnelling van innovatie met ICT binnen hun eigen onderwijsinstelling.

Wat houdt de functie in?

De zone ‘Aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren’ zoekt een onderwijskundig beleidsadviseur en ontwerper. De zone Aansluiting arbeidsmarkt houdt zich bezig met het verbeteren van de digitale vaardigheden van studenten, de digitale weerbaarheid van studenten, en ethische kwesties rond digitalisering. Als onderwijskundig onderzoeker en ontwerper geef je uitvoering aan werkpakket 2 en 3 van de zone.

Werkpakket 2 gaat over strategie en beleid. Je kijkt naar strategische en beleidsmatige adviezen voor HO-instellingen om studenten voor te bereiden op de professionele digitale eisen die aan hen gesteld worden.

Werkpakket 3 richt zich op competenties en competentieprofielen. Je werkt aan een manier (een tool) voor HO-instellingen om te komen tot de noodzakelijke digitale skills.

Wat ga je precies doen?

 • Je werkt aan strategisch instellingsbeleid m.b.t. digitale skills en stelt dit op;
 • Je onderzoekt de visitatie-eisen bachelors en masters (NVAO), het bachelor kwaliteitskader onderwijs (BKO), en de master beleidskader onderwijs (MKO);
 • Je licht competenties en competentieprofielen door en past aan waar nodig;
 • Je vervolmaakt een framework/instrument bestaande uit beschreven digitale vaardigheden, zodat onderwijsinstellingen hun  opleidingsprofielen/competenties/leeruitkomsten kunnen toetsen en aanpassen op noodzakelijke digitale skills van wo- en hbo-studenten. Dit doe je o.a. door het bestaande framework te onderzoeken in de toepassing en dit waar nodig aan te passen;
 • Je komt tot voorstellen om de visitatie-eisen voor bachelors en masters (NVAO) op het gebied van digitale vaardigheden aan te passen;
 • Samen met de zone Docentprofessionalisering de vertaling maken naar de digital skills voor hoger onderwijs-docenten.

Wij vragen

Wij zoeken een kandidaat met:

  • Een afgeronde masteropleiding (toegepaste) onderwijskunde of onderwijswetenschappen;
  • Kennis van/ervaring met strategie en beleid in hoger onderwijsorganisaties;
  • Kennis van/ervaring met kwaliteitsbeleid m.b.t. onderwijs in wo- en hbo-instellingen;
  • Kennis van/ervaring met opleidingsprofielen, competentieprofielen, leeruitkomsten en andere wijzen waarop leerresultaten worden beschreven en vastgelegd;
  • Ervaring met het werken in projecten en ben je sensitief in het opbouwen van relaties met projectteams;
  • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en in het Engels.

Wij bieden

Een afwisselende en uitdagende baan in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau. Als onderwijskundig onderzoeker voor de zone Aansluiting arbeidsmarkt word je aangesteld bij SURF. Je standplaats bepaal je in overleg met de aanvoerder van de zone.

SURF biedt uitgebreide opleidingsmogelijkheden en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, 36 vakantiedagen en een NS-business card 1e klas. Ons kantoor ligt op een toplocatie, op nog geen 10 minuten loopafstand van station Utrecht Centraal.

Er zijn verschillende opties voor het type contract dat we kunnen bieden: tijdelijk dienstverband, payrolling, detachering of inhuur als ZZP’er. De meest passende vorm wordt bepaald in overleg met de kandidaat.

Interesse?

Stuur je motivatiebrief en CV naar Klaske Weustenenk-Boekelo via k.d.weustenenk@saxion.nl ter attentie van Caroline van de Molen. Je kunt uiterlijk 14 juni reageren.

Contactpersonen

Wil je meer informatie over de functie? Dan kun je terecht bij Caroline van de Molen, aanvoerder van de zone Aansluiting arbeidsmarkt via telefoonnummer 06 51597136 of e-mail c.j.m.vandemolen@saxion.nl. Of neem contact op met Anita Sudré, HR-adviseur bij SURF, via anita.sudre@surfnet.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Caroline van de Molen

c.j.m.vandemolen@saxion.nl