Ontwikkelingen in Education Technology (afkorting: EdTech) zijn de afgelopen decennia belangrijke versnellers van innovatie geweest in het onderwijs, leren en beheren van onderwijsorganisaties en -faciliteiten. Het tempo van ontwikkeling en acceptatie van nieuwe technologieën in traditionele (hoger) onderwijsinstellingen is echter relatief laag vergeleken met andere sectoren (bijv. FinTech, MedTech). Veel EdTech-innovaties, zowel van startups als van volwassen EdTech-bedrijven, mislukken vanwege de lage acceptatiegraad. De onderwijsmarkten staan bekend om hun hoge toetredingsdrempels vanwege dichte en complexe wet- en regelgeving, complexe interne bureaucratieën, gebrek aan standaardisatie en risicoaversie door ondersteunende organisaties. Dit veroorzaakt hoge instapkosten voor nieuwe EdTech-leveranciers die deze markten willen betreden, hoge ontwikkelingskosten voor gevestigde EdTech-bedrijven en hoge kosten en faalpercentages voor instellingen die experimenteren met nieuwe EdTech-producten en -diensten. Onderwijsinnovatie met EdTech blijft daarom versnipperd. Vaak ontbreekt het aan een bevredigende aansluiting bij de behoeften en verwachtingen van studenten en docenten, en lopen early adopters een aanzienlijk financieel risico, omdat onderwijsinnovaties moeilijk in te bedden zijn of niet schaalbaar zijn. Als gevolg hiervan zijn veel vernieuwers gestopt en hebben aanbieders hun innovatie- en ontwikkelingsinspanningen verplaatst naar andere sectoren. De gevestigde EdTech-leveranciers hebben daarom onvoldoende concurrentie en prikkels om continu te innoveren en hun producten en diensten te verbeteren om te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van onze studenten, docenten en instellingen.
Het is de ambitie van deze zone om deze situatie te veranderen en van Nederland een vruchtbare voedingsbodem te maken, en bij voorkeur een toonaangevende Europese voorloper, voor (startende) EdTech-aanbieders en hun educatieve innovaties. Door middelen, kennis en (toegepast) onderzoek met betrekking tot de EdTech-markt en EdTech-adoptiestrategieën en -beleid te bundelen, kunnen we de risico’s en kosten van onderwijsinnovatie met EdTech verminderen en het tempo van onderwijsontwikkeling en innovatie binnen onze instellingen verhogen.
Deze versnellingszone is van plan dit te bereiken door een ‘Nederlandse EdTech Incubator’ te creëren om het tempo van innovatie en bedrijfsontwikkeling op de Nederlandse EdTech-markt (inclusief kleuterschool, K12, beroepsonderwijs, hoger onderwijs en professionele opleidingen) te verhogen. Door het ontwerpen van strategieën, beleid en hulpmiddelen om toetredingsdrempels in de hoger onderwijsmarkt te verlagen en daarmee de snelheid van acceptatie, inbedding en schaalbaarheid van onderwijsinnovaties in Nederlandse hoger onderwijsinstellingen te vergroten.
Deze versnellingszone wil dit bereiken door een ‘Dutch EdTech Incubator’ te creëren om het tempo van innovatie en bedrijfsontwikkeling in de EdTech-markt te vergroten, en strategieën, beleid en hulpmiddelen te ontwerpen om toetredingsdrempels naar de Nederlandse onderwijsmarkt (inclusief voorschools onderwijs, K12, beroepsopleidingen, hoger onderwijs en corporate onderwijs en trainingen) te verlagen, en het verhogen van de snelheid van adoptie, inbedding en schaalbaarheid van onderwijsinnovaties in Nederlandse hoger onderwijsinstellingen.